Sverige har 30 nationalparker, från norr till söder. Ibland får man en känsla av att de helst ska ligga i oländig terräng i Lappland eller på en vindpinad ö i Östersjön, där man knappt får gå i land för att inte störa det känsliga fågellivet. Och även om man får förstår ingen varför man skulle vilja.

Djurö nationalpark mitt i Vänern är något helt annat. Det är egentligen ett helt skärgårdsområde, Djurö skärgård, som fick nationalparksstatus 1991. Djurö är den största ön, men bland trettiotalet övriga öar finns många väl värda ett besök. Med namn som Rågholmen, Harholmarna, Varpholmen och Lågskär får man tydliga Saltkråkan-vibbar. Vill er klass åka på skolresa i en svensk skärgårdsidyll är Djurö nationalpark inget dåligt val.

Ni tar er dit med charterbåt eller taxibåt, exempelvis från Mariestad. Det här är en isolerad ögrupp mitt i Vänern. Fördelarna med det är många. Den orörda naturen, att komma nära inpå djurlivet och att få uppleva lugnet, långt från städernas brus och puls. Nackdelen är att det inte vimlar av restauranger, hotell och aktivitetsanläggningar. Allt sånt får ni fixa själva. I Djurö skärgård kan ni bada, fiska och grilla (men bara vid anvisade grillplatser, det är trots allt en nationalpark), men om ni inte känner er väldigt säkra på fiskelycka (och är bekväma med att bara äta fisk) måste ni ta med egen mat, och vill ni bo i nationalparken kan ni antingen välja att tälta eller hyra stugor.

En klassresa till Djurö nationalpark behöver inte bli särskilt dyr. Båtresan kommer att kosta, och kanske behöver ni uppgradera er campingutrustning, men naturupplevelser är gratis och medhavd mat blir så billig man väljer själv. Vill ni ändå jobba ihop pengar till klasskassan kan ni starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen som sedan tidigt 1990-tal hjälpt skolklasser, idrottsklubbar, föreningar och andra grupper av unga att få råd till sina resor.

Företaget står för delikatesserna. Det är bl a ekologisk olivolja och lufttorkad salami med extra hög kötthalt i snygga presentförpackningar. Ni säljer dem på er hemort, till lokala arbetsgivare eller genom att knacka dörr hos privatpersoner. Först tar ni upp beställningar med hjälp av DelikatessKungens app och tryckta säljmaterial. Sedan levererar ni och tar samtidigt betalt för varorna.

Genom åren har tusentals grupper tjänat pengar genom att sälja delikatesser och många skolklasser har dessutom återkommit till DelikatessKungen för att genom försäljningen tjäna pengar till en skolresa till.

Kategorier: Uncategorized