Regelskeppet Vasa var ett örlogsfartyg som
gjorde en enda resa, 1628, innan den sjönk utanför Stockholm. Med tanke på den
korta resehistoriken är det märkligt att båten har ett eget museum, men till Vasamuseet på Djurgården i Stockholm
kommer människor från hela världen varje år för att titta på den felbyggda
båten som sjönk nästan omedelbart och som bärgades 1961.
För trots att Vasa legat på havsbotten i 333 år är det ett av de mest
välbevarade fartygen från den tiden. Eller kanske just därför. Vattnet där Vasa
låg var så pass förorenat att såväl skeppsmask som tränedbrytande
mikroorganismer hållits i schack. Vasaskeppet är därför alltjämt en imponerande
syn, och såväl skeppet som Vasamuseets övriga utställningar har mycket att lära
den moderna människan om livet på 1600-talet. Alltså ett perfekt mål för en
skolutflykt.
Museet erbjuder för övrigt skolprogram för både grundskole- och gymnasienivå, där flera skolämnen berörs. Parallellt med lektionerna på plats på Vasamuseet finns digitala skolprogram. Men Vasa ska ju helst ses på plats, antingen i en guidad tur eller ihop med museets pedagoger.
Vill ni passa på att äta på Vasamuseet finns ett matsäcksrum, men om vädret tillåter har hela Djurgården en trevlig utomhusmiljö. När ni ändå är på Djurgården kanske ni vill boka in ett besök på Skansen, Gröna Lund eller Abba-museet.
Fast då kommer det att kosta lite mer, så då bör ni kanske planera resan i god tid. Behövs det pengar till klasskassan går även det att ordna. Ni kan anordna ett evenemang, som en loppis eller någon form av uppträdande som ni kan sälja biljetter till. Erbjud er att jobba, rensa sly eller städa en park åt kommunen eller lyssna med någon stor arbetsgivare på hemorten om det är något ni kan göra.
Eller sälj delikatesser åt DelikatessKungen. Företaget levererar delikatesserna, ni hittar kunderna, bland grannar och vänner, på nätet eller genom att knacka dörr. Först tar ni upp beställningar av dragerad lakrits, lufttorkad salami, ekologisk olivolja osv. När ni känner er färdiga med försäljningen får ni hem varorna, distribuerar dem till kunderna, tar betalt och behåller er andel.
För denna försäljning är helt provisionsbaserad. Ni får betalt efter hur mycket ni säljer, så det lönar sig att jobba hårt. Många grupper som sålt ihop med DelikatessKungen har sedan återkommit för att tjäna pengar till nästa skolresa när de märkt hur kul och lönsamt det var första gången.