Misstagen som ni bör undvika

Alla lyckas vi med konststycket att begå misstag ibland. Vissa misstag kan bli både kostsamma och riktigt dyra i det långa loppet medan andra misstag är mindre och därmed inte riktigt lika katastrofala som andra smällar man råkar ut för ibland. Att inte lyckas identifiera och känna till de där riktigt stora misstagen kan faktiskt komma att bli ditt eget allra största misstag. När det handlar om försäljning så kan det därför vara bra att känna till vilka de där riktigt stora missarna kan vara så att du slipper trampa i klaveret och kanske förlora en viktig kund på grund av ett dumt misstag som du istället hade kunnat undvika. Här ska du få en sammanställning av några av de allra största misstagen. Läs igenom dem och fundera över hur just du kan undvika dem och därmed bli en mycket bättre försäljare.

Undvik att sälja fel produkt

Väljer ni en dålig produkt så kommer ni att få det svårt att tjäna några pengar. Välj istället en produkt som är lätt att presentera för kunderna och som kunderna har användning av, exempelvis en delikatess såsom salami, kakor, saker ni stoppar i munnen fungerar alltid eller underkläder såsom strumpor av bra kvalité. När ni väljer produkt så kan det vara bra att hitta alla eventuella nackdelar med den innan definitivt beslut tas, eller tvärtom, fördelarna, ta exempelvis salami; Hög förtjänst, omtyckt och kan användas till tilltugg, matlagning eller på smörgåsen och är dessutom en utmärkt present, vilket gör att salamin går att ge bort som present.

Undvik att sälja med dåliga marginaler

Många hävdar att ”sälj inte saker som inte ger minst 100 procent i marginal. Låt mig förklara; En produkt för 1 kronor som du säljer för 2 kronor, den ger 100 % i marginal. En produkt för 170 kronor som ni tjänar 65 kronor på ger drygt 40 % i marginal. Det krävs 65 så många köpare för produkten med 100 % i marginal som den med 40 % i marginal, i alla fall i detta fall med angivna marginaler. Så det är inte alltid procenten som är det viktiga, utan det är hur många kronor ni får per produkt och hur pass lättsåld den är som är avgörande. Undersök därför hur lättsåld produkten är, var är förtjänsten per produkt, fråga era nära och kära om dom skulle kunna tänka sig att köpa produkten.

Undvik att komma oförberedd

Träna försäljning på varandra, läs på och diskutera. Avsätt tid i klassen till att slipa era säljargument. En riktig försäljare lägger alltid ner massor av tid på att förbereda sig innan han eller hon går ut och knackar dörr för att sälja sin vara. En av de största missarna du kan göra är att missa förberedelsen. Väljer ni ett att sälja en produkt från ett erfaret företag så har dom säkert material åt er så att ni inte skall behöva vara världens bästa försäljare, men att träna innan är fortfarande en bra idé!

Undvik att missa uppföljningen av er försäljning

Det är ett stort misstag att INTE följa upp er försäljning. Genom att samlas för att analysera och diskutera era säljresultat i klassen så kommer ni stegvis att öka er försäljning och därmed lyfta de personer som säljer mindre bra.