Belgrad är Serbiens huvudstad som har en dryg miljon invånare. Så sent som under 1990-talet var Serbien liksom hela det forna Jugoslavien drabbat av krig och FN-sanktioner, men idag frodas landet och inte minst i Belgrad är turismen ständigt närvarande. Hit åker människor från norra Europa, för att uppleva kulturen och njuta av vädret. En skolresa till Belgrad kan innefatta allt man önskar av en semester – rekreation, sevärdheter, god mat och trevliga upplevelser.

Inringad av floderna Sava och Donau har Belgrad vatten på tre sidor av staden. Närheten till vatten gör att ni kan bada i direkt anslutning till stadslivet. Att sitta på en sandstrand på gångavstånd från stadskärnan av en internationell storstad är tämligen unikt.

Det är förresten mycket som är unikt med Belgrad. Staden har bombats och förstörts i otaliga krig, vilket gett Belgrad en intressant karaktär med flera olika byggnadsstilar från olika tidsepoker. Lägg gärna åtminstone en heldag på att kolla in arkitekturen. Förslagsvis en e-guidad tur med elcykel. På det sättet kan ni scanna av stora ytor på kort tid och vara garanterade att se det mest sevärda, som nationalteatern grundad 1869 och andra spektakulära byggnader. De religiösa inslagen i Belgrad ser man överallt. Här finns t ex några ortodoxa kyrkor, en moské och en synagoga. Skulle ni ändå vilja ha en paus från stadens kan ni ta en dagstur till Tara National Park, 220 kvadratkilometer av skogar, alper, floder och djurliv.

Exakt hur ni ska lägga upp resan kan ni bestämma i lugn och ro genom att läsa på om alternativen, men allra först bör ni göra ett ekonomiskt överslag. En skolresa till Belgrad blir dyrare än mer traditionella alternativ, men är helt klart möjlig. Behöver ni utöka klasskassan kan ni tjäna pengar till klassresan ihop med DelikatessKungen som hjälper skolklasser och andra unga grupper att finansiera sina drömresor.

DelikatessKungen tillhandahåller delikatesser och säljmaterial. Ni säljer i er egen närhet, till släkt och vänner, grannar och lokala företag. Försäljningen är helt provisionsbaserad så ni behöver varken redovisa tid eller bestämma hur mycket ni ska sälja.

Ni säljer precis så mycket ni har lust genom att först ta upp beställningar och sedan leverera och ta betalt. Så har har skolor och idrottsklubbar tjänat pengar ända sedan början av 1990-talet. För att det fungerar, men inte minst för att det är ett roligt och lärorikt sätt att tjäna pengar till skolresan.