I slutet av 1700-talet började ångfartygen trafikera världens farvatten. Från början var det hjulångare där skovelhjul drev båtarna framåt. Så småningom tog små, smidiga propellrar över de klumpiga skovelhjulens jobb, men man fortsatte att använda ånga.
Idag är ångbåtar ovanliga. Det finns ett par hundra i drift i Sverige, de flesta som museibåtar allmänheten kan titta på och och åka med tack vare Sveriges Ångbåtsförening, en ideell förening för ångbåtsentusiaster. Så vill er klass åka ångbåt på en skolresa eller skolutflykt finns alla möjligheter.
T ex kan ni välja att åka med S/S Ejdern, världens äldsta propellerdrivna, koleldade ångfartyg med originalmaskin i drift. Den byggdes 1880 och gick i kommersiell trafik fram till början av 1900-talet. Idag är det museiföreningen Ångfartyget Ejdern som ser till att båten fortfarande används genom minikryssningar i Stockholm och Sörmland. Antingen kan ni åka med på en ordinarie tur eller chartra hela båten.
Vill ni åka med en lite större ångbåt kan ni ta en rundtur med Waxholmsbolagets S/S Storskär eller S/S Norrskär som håller till i Vaxholm och gör utflykter till Stockholms skärgård. Visserligen bara på sommaren numera, men det är ju då det är som mest njutbart att ge sig ut på sjön, äta glass och känna havsvinden i håret. Gör det som en separat skolutflykt eller som en del av en skolresa.
Exakt hur ni ska lägga upp ert ångbåtsäventyr bestämmer bara ni, och möjligen yttre omständigheter som tillgången på kapital i klasskassan. Vi styrs ju alla av pengar, vare sig vi vill eller inte. Vänd det till något positivt och gör det även till ett äventyr att tjäna pengar till klassresan.
Ett sätt många använt för att få råd med sin skolresa är att sälja delikatesser åt DelikatessKungen. Ni säljer varorna där ni bor, till grannar, vänner, privatpersoner och företag, på stan eller på nätet. Det är lättsålda delikatesser av hög kvalitet, som salami, cheddarost och olivolja. Andra skolklasser har finansierat sin skolresa med försäljningen och året därpå startat ett nytt försäljningssamarbete för att ha råd med en ny resa.
Inte bara skolklasser förresten. Försäljning av delikatesser har sedan början av 1990-talet även betalat för lägerskolor, cupresor och träningsläger. Ungdomarna får pengar till sina drömresor och kunderna får förstklassiga delikatesser hem till dörren. Här är alla vinnare.