Schweiz är ett mytomspunnet land som avstått EU och gått sin egen väg, känt för sina banker, sin neutralitet och direktdemokrati med många folkomröstningar. Ett litet land mitt i Europa, insprängt mellan Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike och Liechtenstein. Landet saknar kust, men inte vacker och intressant natur med sina alper och stora klimatskillnader som växlar mellan snö och medelhavsklimat.

Schweiz största stad, Zürich, är en vacker stad med sevärdheter, historia och storslagna vyer. Rena vykort faktiskt, och således en plats som gjord för en skolresa. Enklast är att flyga dit, men det går också att ta tåget från Sverige till Zürich, via Hamburg.

Väl framme finns alla möjliga kommunikationer. Här finns pendeltåg, spårvagn, bussar och till och med båtar för snabb förflyttning inom staden. De femton spårvagnslinjerna går så pass ofta att ni inte behöver kolla på tidtabellen, det kommer ändå snart en ny.

Vill ni börja er utforskning av Zürich med lite fågelperspektiv kan ni med hjälp av linbanan Adliswil-Felsenegg ta er ytterligare några hundra meter upp. Det har miljoner människor gjort sedan starten 1954. Ni kan också ta en färjetur på Zürichsjön utan en enda meters höjdskillnad.

Men Zürich funkar bra på land också. Ta en rundtur i Gamla stan, kolla in 380 olika djurarter på Zoo Zürich eller Lindts chokladbutik, ett helt varuhus fullt av choklad!

Schweiz är ett dyrt land och Zürich en dyr stad, det går inte att komma ifrån, men är ni villiga att kompromissa lite med komforten finns det vandrarhem till rimliga priser. Och så kan ni ju fylla upp klasskassan genom att samla pengar inför klassresan.

Ett lönsamt sätt att tjäna pengar till skolresor är att sälja DelikatessKungens produkter till grannar och företag på er ort. Det är lättsålda delikatesser som ekologisk olivolja och lufttorkad salami. Folk gillar att bidra till att ungdomar får förverkliga sina drömresor, och kan man hjälpa till och samtidigt få förstklassiga delikatesser levererade hem till dörren är det inte mycket att fundera på.

Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni och tar betalt, det påminner lite om att sälja jultidningar. Med det här upplägget behöver ni aldrig lägga ut egna pengar och får betalt efter hur mycket ni säljer, så ni förpliktigar inte att sälja ett visst antal produkter utan håller bara på så länge ni tycker att det är kul.