Berlin är ett resmål som ger mycket resa för pengarna. En utlandsresa till kontinenten, men ändå nästgårds. Från Stockholm är det 108 mil till Berlin, men från Göteborg bara 74 och från Malmö 47. Det gör att man kan välja att åka buss eller tåg dit utan att restiden blir ett problem. Annars finns det gott om lågprisflyg.

Berlin är en pulserande storstad med fyra miljoner invånare och många intressanta sevärdheter. Här finns både historia, kultur och nöjen. Staden delades i två delar efter andra världskriget. Efter att Östtyskland föll blev staden återförenad 1990 och Berlinmuren revs. Berlin blev samtidigt huvudstad i hela det återförenade Tyskland.

Muren ja. Det finns några rester av detta monument över det kalla kriget, men

Mauer museum, eller Murmuseet, ger kanske den tydligaste inblicken i denna värld. Utställningar, bilder och guidade turer erbjuds besökare året runt.

På terrormuseet Topographie des Terrors som är ett museum med både inomhus- och utomhusytor kan ni uppleva både en Gestapocell och en utställning om nazisternas läger. Bland mycket annat, här finns elände så att det räcker och blir över. Intressant och lärorikt är det hursomhelst, och om ni önskar finns svensktalande guider.

Är ni less på museer kan ni få ett riktigt höjdartips i dubbel bemärkelse i form av Berlins TV-torn, Berliner Fernsehturm. Där kan ni äta middag och se Berlin i 360 grader, drygt 200 meter upp i luften. Kaknästornet är ingenting emot detta!

En annan storslagen syn är Olympiastadion, byggd för Berlin-OS 1936. Med plats för nästan 75 000 besökare är det en upplevelse att titta på vilket sportevenemang som helst. Eller konsert! Här har Michael Jackson, U2, Rolling Stones och Beyoncé uppträtt, bara för att nämna några. Kolla om det inte är något sevärt event när ni ändå är i stan.

Eller anpassa resan efter just detta. Berlin är ett resmål som fungerar året om, sommar som vinter. Till bra pris! Mat och lokaltrafik är billig jämfört med Sverige. Det finns gott om prisvärda vandrarhem över hela staden och det finns som sagt flera lågbudgetresor dit också.

Men är inte klasskassan redan välfylld finns en lösning även på detta. Genom att sälja DelikatessKungens produkter, som salami, olivolja och cheddarost, kan ni få råd med en massa roliga utflykter. Säljarbetet är kul och lärorikt, och eftersom ni jobbar mot provision väljer ni själva hur mycket ni har tid och lust att engagera er.