Mitt i Vindelfjällens naturreservat, i Sorsele kommun i Lappland, inte långt från norska gränsen, ligger byn Ammarnäs med ett hundratal invånare som livnär sig på rennäring och ekoturism. Hit har turister från när och fjärran, inte minst skolklasser, kommit i decennier för att uppleva ett exotiskt landskap, fjällvandrat, ridit, fiskat och åkt skidor.

Resan dit sker enklast med tåg och buss, som tar er ända fram till byn. Om ni inte vill ta flyget till Hemavan varifrån det går reguljära helikopterturer till Ammarnäs, men då blir det lite dyrare.

Väl framme startar ni förslagsvis på Naturrum Vindelfjällen i Ammarnäs, där det finns en utställning och all information man behöver om Vindelfjällens naturreservat. Men all natur gör sig ju bäst utomhus, så efter det vill ni säkert upptäcka den själva.

Det allra enklaste sättet är att vandra. Ammarnäs ligger mitt på Kungsleden, så en möjlighet är att gå en bit längs den. Det finns bemannade stugor längs vägen, så även om ni väljer en längre sträcka behöver ni inte nödvändigtvis ha med egen matsäck. Ni kan också välja Vindelvaggeleden ända in i Norge, eller någon av alla mindre leder lämpliga för dagsutflykter.

Fisket i Vindelälven erbjuder öring och harr. Varför inte testa flugfiske? En guidad fisketur med boende i kåtor mitt ute i vildmarken är ett minne för livet oavsett fiskelycka.

Fjällridning på islandshästar är en sagolik naturupplevelse vare sig man väljer att göra resan på sommaren eller vintern, en kort dagsutflykt eller en längre tur med övernattningar.

Skidåkning är en aktivitet som funkar bäst på vintern, men då är den desto bättre. I Ammarnäs finns preparerade längdåkningsspår för både klassisk åkning och skate. För den som vill åka utför finns en slalomanläggning med nio nedfarter och två liftar.

Under resan till Ammarnäs bor ni lämpligen på Ammarnäsgården Fjällhotell eller i någon av alla tillgängliga stugbyar. Ät mat på Ammarnäs Guidecenter eller köp den på gårdsbutiken Fjällvilt. Man kan tro att kost och logi ska vara en utmaning i ”obygden”, men här lever man på turism och vet att mätta, utsövda gäster återkommer.

Hur ni än bor och tar er dit, och hur länge ni än väljer att stanna, kommer denna skolresa kosta pengar. Ett sätt att finansiera den är att sälja Delikatesskungens produkter. Beställ ett informationspaket och fundera över om inte det kan vara ett bra sätt för er.