Vandra i Norge

Vill man åka utomlands på skolresa utan att samla pengar i flera år kan vår närmaste huvudstad vara ett alternativ. Oslo (och hela Norge) är visserligen dyrt med svenska mått mätt, men den korta och billiga resan dit kanske kan kompensera. Oslo går att ta sig till med tåg från både Stockholm och Göteborg på bara några timmar.

Väl framme är det ganska lätt att förstå norrmän och att själv göra sig förstådd. Språket kan kännas ovant från början, men norska är begripligare än många svenska dialekter och det norska folket är vänliga och pratar så långsamt det behövs för att vi ska förstå vad de säger.

Vad gör man då i Oslo? Samma sak som norrmännen kanske – går på tur. Det kan vara en av förklaringarna till varför Norge slår Sverige i varenda skiddisciplin från längdåkning till backhoppning. Människor av alla bakgrunder och åldrar ger sig varje vecka ut i skogen eller på fjället. Några smörgåsar och varm choklad i naturen slår vilken lyxrestaurang som helst.

Och den norska naturen funkar lika bra på sommaren som på vintern. Vill ni ta seden dit ni kommer finns flera vandringsleder i Oslotrakten, som området kring Holmenkollen. Runt Sognsvann, någon mil från centrala Oslo, finns ett underbart promenadstråk på fyra kilometer i direkt anslutning till vattnet, men ändå tillgängligt även för rullstolar. Vill man ännu närmare vattnet finns Oslofjorden med badplatser, kanotuthyrning, båtturer och fiske.

Ett par mil söder om Oslo finns nöjesparken Tusenfryd med berg-och-dalbanorna SuperSplash och ThunderCoaster, vattenäventyret Ragnarok med inspiration från vikingarna och mycket annat. Det går direktbuss till Tusenfryd från Oslo centrum.

Har man tänkt åka till Norges huvudstad nu på våren behöver man inte lämna citykärnan för att uppleva något alldeles unikt. Norges nationaldagsfirande 17 maj, eller ”syttende mai” som norrmännen själva säger, är något helt annat än 6 juni i Sverige. I Oslo fylls gatorna av flaggor, folkdräkter och kungligheter till ett fantastiskt skådespel.

Åker ni på sommaren kan ni bo i tält på centrala Ekeberg Camping, bara tolv minuters bussresa från Oslo city. Vintertid kanske något av Oslos alla vandrarhem eller hotell funkar bättre. Oavsett hur ni bor och vad ni tänkt göra kan säkert lite extrapengar komma till användning. Att sälja Delikatesskungens produkter är både roligt och lönsamt. Så här fungerar det!