Bornholm är enkelt uttryckt en dansk ö på den svensk sydkusten, i södra Östersjön, fyra mil sydost om Skåne. Mellan Bornholm och övriga Danmark är det mer än tre gånger så långt. Ön är knappt 600 kvadratkilometer, ungefär som halva Öland, och den bofasta befolkningen är drygt fyrtiotusen invånare. På sommaren är det, precis som på våra svenska semesteröar, betydligt fler människor på ön.

Trots att Bornholm ligger så pass nära Sverige har den i stort sett aldrig varit i svensk ägo. 1645 intogs Bornholm av en svensk armé, men den gången lämnade vi tillbaka ön efter bara fyra månader. 1658 fick vi Bornholm i freden i Roskilde, men i nästa svensk-danska drabbning förlorade vi den igen, 1660. Då har de haft större problem med senare stormakter. Under andra världskriget ockuperades Bornholm av Tyskland och på grund av öns strategiska läge hölls den fast av tyskarna längre än resten av Danmark. I maj 1945 slapp man undan nazisterna när Bornholm bombades och erövrades av Sovjetunionen, men som framgått även i ett mycket färskt exempel är det inte lätt att bli fri från ryssarna när man väl hamnat i deras klor, så den sovjetiska ockupationen fortsatte till våren 1946.

Hur får man tiden att gå som turist på Bornholm? Sol och bad givetvis. Vill man ha kulturella semesterinslag kan man kolla in Hammershus borgruin och fyra spektakulära rundkyrkor byggda på 1100- och 1200-talen. Här finns också ett järnvägsmuseum, men banvallen efter det gamla smalspåriga järnvägsnät som lagts ner är till stora delar omgjord till cykelväg.

Bornholm är idealisk för cykelsemester! Det är vacker natur, korta avstånd, tillräckligt backigt för att funka för mountainbike, men tillräckligt platt för att inte bli för trött i benen. Flera av öns cykelleder är väl anpassade för barn genom att ligga långt från bilvägar och är relativt förskonade från tuffa backar. Cyklarna kan man ta med sig på färjan från Ystad, som tar en dryg timme. Annars hyr man cyklar på ön. Det finns nämligen gott om ställen på Bornholm som hyr ut cyklar: cykelhandlare, campingplatser och hotell. Alla på Bornholm tycks ha cyklar till uthyrning.

Och som den turistö Bornholm är finns det många övernattningsmöjligheter. Hotell, vandrarhem, pensionat, campingplatser… Tänk på att den svenska allemansrätten inte är i bruk här, så har man tänkt bo i tält är man hänvisad till just campingplatser. Fast dessa finns lite överallt, så det är inget problem.