Astrid Lindgren föddes 1907, men blev författare först på 40-talet när hon hittade på sagor om Pippi Långstrump för sin dotter. Bonniers såg inte den kommersiella potentialen i Astrids debutmanus, men det gjorde konkurrenten Rabén & Sjögren. Resten är historia.

Och inte bara historia utan också kulturhus och äventyrsparker, som Junibacken i Stockholm, men också Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, Astrids födelseort. Här började man redan 1981 att rekonstruera miljöer ur Astrids sagoböcker. Den första var Katthult, Emils barndomshem. Så småningom skapades Törnrosdalen, och inte minst Bråkmakargatan, där två filmer och flera tv-avsnitt om Lotta spelats in.

Nu finns både Saltkråkan och Pippi Långstrumps Villa Villekulla att beskåda, men det fantastiska är egentligen inte byggnaderna och miljöerna utan att man lyckats återskapa berättelserna. Besökare får både träffa och leka med Karlsson på taket, Emil och Ronja, låta sig jagas av Kling & Klang och ta del av teaterföreställningar på scen.

Detta gör Astrid Lindgrens Värld till det perfekta målet för en klassresa. Det är bara att fundera över hur länge ni vill vara borta och sedan boka entrébiljetter för en, två eller tre dagar. Äter gör ni på någon av ALV:s restauranger eller på något av alla mysiga picknick- och grillplatser.

Att ta sig till Astrid Lindgrens Värld är hur lätt som helst, den har en egen tågstation. Övernattning kräver inte heller några krångliga omvägar. Det finns stugor till uthyrning bara ett stenkast bort, men också en campingplats, hotell och vandrarhem.

I närheten av Astrid Lindgrens Värld finns Katthult och Sevedstorp, sagohistoriska platser där filmerna om Emil och barnen i Bullerbyn spelats in. Ett besök på Marielunds Karamellkokeri brukar också vara populärt, och 25 minuters resväg från Vimmerby finns Virum Älgpark där ni kan hälsa på älgar och dovhjortar på riktigt nära håll.

Som ni märker finns det tillräckligt med aktiviteter för att tillbringa flera veckor i Vimmerby med omnejd. Den största begränsningen förutom tiden är nog ekonomisk. Men även där finns en lösning. Med hjälp av lite Långstrumps företagaranda och Karlsson på takets påhittighet kan klassen hjälpas åt att få en egen kappsäck full med guldpengar på nolltid! Sälj Delikastesskungens lättsålda produkter till släkt och grannar så kan ni nästan få råd med en egen häst också. Förutom att det är lönsamt är det lärorikt och roligt också. Glöm aldrig bort att ha roligt!

Kategorier: Klassresa