En hembygdspark med många barnaktiviteter, vilda men snälla djur, god mat och gratis inträde – vore inte det en fantastisk plats för en skolutflykt? Läs i så fall detta.

1935 uppläts ett område till den nybildade föreningen Ängelholms Hembygdsförening som genast började anlägga en park, gräva en fågeldamm och inhägna parken med en jord- och stenvall. Ängelholms Hembygdspark var igång. Senare har byggnader tillkommit, bl a ett stort värdshus, en lekplats och två scener med sittplatser, djurhagar har anlagts och man har skaffat ännu fler djur.

På senare år har flera museibyggnader och museer flyttats till Ängelholms Hembygdspark och dessa är nu en central del av anläggningen. Mangårdsbyggnaden till Luntertun, den s k ”Luntertunstugan” från 1673 är en av dem. Den Grönvallska gården, uppförd 1817 en annan, som flyttades till parken 1994. En klockstapel från Vittaryd i Småland inrymmer målningar från den bibliska historien utförda av konstnären Pär Siegård. Dessutom finns här Tekniska Museet, Skolmuseet, och sedan 2008 Läder- och Lokalhistoriska museet, så totalt inhyser Ängelholms Hembygdspark hela fem museer.

Det finns alltså mycket att se och göra i hembygdsparken. Här finns en delvis handikappanpassad lekpark, ponnyridning, transport med häst och vagn och ett hus som innehåller en gigantisk modelljärnväg. Flera dagar i veckan spelas barnteater på någon av scenerna, den här sommaren är det Pettson & Findus som gäller. I den nyinrättade Upzone Äventyrspark finns linbanor och nät att klättra i. Sele, hjälm och handskar ingår, men denna aktivitet är nog ändå inget för den höjdrädde.

Men mat måste alla äta. I Ängelholms Hembygdspark finns ett värdshus vars restaurang erbjuder husmanskost, men också rätter som brukar vara lite populärare hos barnen, som köttbullar, pannkakor och korv. I Glass & Våffelstugan kommer ert behov av kolhydrater garanterat att mättas.

När ni ändå är i Ängelholm finns fler upplevelser att göra. Varför inte boka in en guidad visning av Vegeholms slott och/eller ett besök hos Evas Strutsar, där ni kan få träffa strutsar på upp till tre meter och 200 kilo. Och vad är ett Ängelholmsbesök utan havsbad? För ändamålet finns en sex kilometer lång sandstrand.

Vill ni övernatta i Ängelholm finns såväl hotell som vandrarhem, bed & breakfast, stuguthyrning och campingplatser i Ängelholm.

Kategorier: Klassresa