Vill ni ha en skolresa fylld av äventyr kanske KFUM i Umeå kan hjälpa er. De har färdiga skolpaket på sina lägergårdar i Norrbyskär och Nydala. Aktiviteter som klättring, studsmatta, segling och kanot med instruktör varvas med grillning vid lägereld, bastu och badtunna.

Norrbyskär är en ö utanför Umeå. Här bedrevs sågverksindustri redan på 1800-talet, men de senaste decennierna är det framförallt ett turistparadis på somrarna. Här finns äventyrsbanor, ett tjugo meter högt klättertorn och övernattningsmöjligheter för upp till 150 personer.

KFUM:s Nydalaanläggning ligger vid Nydalasjön. Här finns bl a en klättervägg, studsmattor, en grillkåta och olika aktiviteter på vattnet. Paddla kanot, med eller utan instruktör, eller lär er att segla.

Använd KFUM:s äventyrspaket, från en dag upp till tre, eller kontakta de lägeransvariga och låt dem hjälpa er att utforma en skolresa som passar just er. Det finns som sagt var gott om aktiviteter och går mycket bra att dela upp klassen i mindre grupper så att alla hinner prova på allt de vill. Man jobbar också med olika samarbetspass med målet att lära känna varandra och för att stärka gemenskapen.

Men först kanske ni ska stärka upp klasskassan så att alla alternativ blir tillgängliga. Det gör ni genom att på ett eller annat sätt samla in pengar. Ni kan anordna en loppis, musikkonsert, danstävling eller egentligen vad som helst som drar folk. Tillverka och sälj något, eller sälj befintliga produkter.

En variant på det sistnämnda är att sälja DelikatessKungens varor. Skolklasser och idrottsklubbar har ända sedan början av 90-talet samarbetat med dem, sålt deras salami, cheddarost, dragerade lakrits och andra delikatesser helt provisionsbaserat, så ju mer man säljer, desto mer pengar blir det till resan. Många som testat har kommit fram till att försäljning är det bästa sättet att finansiera en skolresa.

Först tar ni upp beställningar genom att knacka dörr där ni bor, hos grannar eller lokala företag. Ni kan också sälja på nätet eftersom varje elev får en egen webbshop vars adress kan spridas till släkt och vänner. Sedan skickar DelikatessKungen de sålda varorna till er kontaktperson och så är det bara att leverera dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Avslutningsvis är det bara att skicka tillbaka DelikatessKungens andel av pengarna. Resten går direkt in i klasskassan så att ni kan åka till Norrbyskär eller Nydala. Eller varför inte Paris, London eller Mallorca? Det är era pengar, så ni bestämmer.