Vill man maximera naturupplevelsen på en skolresa åker man med fördel till en nationalpark, alltså ett av de 30 områden i Sverige som innehåller en så pass skyddsvärd natur att staten valt att förvalta platsen enligt särskilda regler.

Ett av dessa områden är Stora Mosse som fick nationalparksstatus 1982 tack vare att det är Sydsveriges största myrområde, beläget i Småland, mellan Gislaved, Värnamo och Jönköping. Man tar sig lätt och smidigt dit med hjälp av kollektivtrafiken. Bussen stannar i anslutning till nationalparken vid en busshållplats som heter just Stora Mosse nationalpark.

Till skillnad från många andra nationalparker är Stora Mosse tillgänglig även för rullstolsburna eller andra med begränsad rörlighet. All skriftlig information finns i punktskrift, parkens Naturum har rullstolsramper och handikapptoaletter, Stora fågeltornet har hiss och några av de många vandringslederna är anpassade för rullstolar och barnvagnar.

Stora Mosse nationalpark fungerar året runt. Våren och sommaren är den tid på året då växtligheten är som frodigast och djuren är mest aktiva, men på hösten kan man förutom rikligt med svamp få se flyttfåglar på sin resa söderut, och på vintern utfodras kungs- och havsörn vilket gör chansen att få se någon av dessa ståtliga fåglar mycket hög.

Som sig bör i nationalparker är det hårt reglerat var man exempelvis får tälta och grilla, men det finns flera tältplatser där man som mest får övernatta tre nätter på raken, och färdiga rastplatser med vedförråd, för man får ju inte elda med kvistar eller död ved från skogen, här ska naturen i möjligaste mån bevaras som om människan inte fanns. Det går också bra att äta medhavd matsäck inne på Naturum eller i någon av raststugorna. Vill man inte leva vildmarksliv finns det två vandrarhem i området med totalt 40 bäddar.

Det finns möjlighet att ta del av guidade turer, men nationalparken går också att uppleva helt på egen hand. Totalt finns det fem mil vandringsleder av varierande svårighetsgrad. Det går också att cykla och åka skidor, beroende på årstid förstås.

Men först kanske ni behöver pengar för att resa? Ett sätt att finansiera klassresan är att sälja DelikatessKungens produkter mot provision. Ni bestämmer själva när ni ska börja och sluta, och hur mycket tid ni vill lägga på försäljningen, men ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till klasskassan så det lönar sig att vara ihärdig.