Vi skulle idag vilja ge er ett tips om ett mycket spännande, intressant och inte minst lärorikt museum som ni i er klass kan besöka nästa gång som ni befinner er i Stockholm på en klassresa. Det museum som vi  skulle vilja tipsa er om är inget mindre än Livrustkammaren. För den eller dem som till äventyrs inte har en aning om vad Livrustkammaren är för något så kan vi berätta att det är ett museum som sedan några år tillbaka ingår i den statliga myndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet. I Livrustkammaren – som för övrigt har sina lokaler i en källare på Slottsbacken under Kungliga slottet i Stockholm – förvaras det svenska kungahusets samling av dräkter, rustningar och vapen. Här kan man spana in precis allt från Gustav Vasas dagar och hela vägen fram till idag. Det är med andra ord ett ohyggligt välfyllt museum som man utan några som helst problem kan tillbringa i princip en hel dag på utan att för den skull tröttna eller få nog.

Livrustkammaren

Livrustkammaren – the story
De allra äldsta föremålen som finns att beskåda på Livrustkammaren är de facto från 1548 – det vill säga långt före det att Gustav II Adolf år 1628 bestämde att det här museet skulle startas. Detta betyder med andra ord att Livrustkammaren just i år – 2013 – fyller 385 år och därmed kan göra anspråk på att vara Sveriges allra äldsta museum. Här finns det som sagt var i princip hur mycket som helst att titta på. Känn historiens vingslag när du står framför Gustav II Adolfs blodiga skjortor och hans häst Streiff från slaget vid Lützen 1632, maskeraddräkten som Gustav III bar på operamaskeraden 1792, Sigismund II Augusts paradrustning eller kronprinsessan Victorias blå myndighetsklänning som hon bar på sin artonårsdag 1995. Livrustkammaren har som uppgift att förvalta en mycket stor samling av föremål med anknytning till de olika kungliga dynastierna i konungariket Sveriges historia. Det handlar i praktiken om ett ständigt växande kulturarv som berättar om det svenska kungahusets roll i den historiska utvecklingen genom alla dessa århundraden.

En bra grej för en skolklass som befinner sig i Stockholm på klassresa är att ni med Stockholmskortet i hand går in helt gratis på Livrustkammaren. Mer info om Livrustkammaren finns på museets officiella hemsida.