Dagens resetips på bloggen handlar om en av öarna som utgör vår kungliga huvudstad Stockholm. Men det är inte vilken liten ö som helst som vi snackar om. Faktum är att det är Stockholms sjunde ö i storlek och dessutom så handlar det om en ö med en historia som är både mörk och grym men samtidigt så otroligt spännande och intressant så att man nästan tappar andan. Stockholm är ju en stad som är uppbyggd på en stor mängd små öar. En av de allra mest mytomspunna är nog ändå Långholmen. Det här blogginlägget på Sälja klassresa handlar om Långholmen, Sveriges svar på Alcatraz, om ni så vill. Det är nämligen en fängelseö som vi har att göra med idag på. Häng med och låt dig gripas av historien om Långholmen.
Långholmen – Sveriges Alcatraz
Långholmen har bevisligen varit bebodd sedan långt innan någon ens kom på tanken att anlägga staden Stockholm. Man har bland annat funnit en silverskatt med tyska mynt som är präglade på 900-talet e Kr och som har grävts ned där någon gång därefter. 1724 anlades ett spinnhus på Långholmen. Ett spinnhus var ett fängelse för kvinnor förr i tiden. Fängelseverksamheten byggdes ut mer och mer och kom att helt dominera ön under 250 år. Under fängelsetiden uppfördes även några stora privatbyggnader på Långholmen. År 1874 byggdes centralfängelset som var Sveriges största fängelse med mer än 500 celler. Fängelset på Långholmen var i bruk fram till 1975 och revs 1982. Det låg på den öppna planen framför det som idag är entrén till värdshuset på ön. Det gamla Kronohäktet finns dock ännu kvar där Långholmens hotell ligger numera. Med tanke på öns fängelsehistoria så skulle man gott och väl kunna kalla den för Sveriges Alcatraz
Långholmens fängelsemuseum
Flera uppmärksammade avrättningar ägde rum på Långholmen, bland annat den sista avrättningen i Sverige år 1910 då rånmördaren Alfred Ander avrättades med giljotin här. Öns skrämmande historia kan ni få ta del av genom att besöka Långholmens fängelsemuseum. Gå in i en fängelsecell och upplev hur fångarna bodde på den tiden när de satt inlåsta här. Läs och upplev fängelsevillkoren från den gamla tiden, hur fångarna behandlades och hur deras vardag såg ut.