Ett smart sätt att komma iväg på en billig skolresa är att samarbeta med en skolklass i ett annat land. Nästan alla svenska kommuner har vänorter i andra europeiska länder. Kanske har just er kommun en vänort med en skolklass som precis som ni vill se världen utan att betala en förmögenhet. Ni kan sova i deras gymnastiksal eller på golvet hemma hos klassens elever, så kan de göra detsamma hos er på sin skolresa.

Inte bara boendet går att pressa priset på här. Med en lokal skolklass på plats har ni gratis guidning på semesterorten, tips på de bästa utflyktsmålen, de mest prisvärda restaurangerna och de smartaste resvägarna. När man kommer till en semesterort tar det annars alltid några dagar att acklimatisera sig. Dessutom vill man ju uppleva det genuina och typiska. Hotellrestauranger ser oftast ganska lika ut i hela Europa, så är det vad man vill uppleva kan man betala för en hotellfrukost där man bor.

Har er kommun inget vänortssamarbete som är intressant för er klass kan ni leta efter ett på internet, eller skriv till en skola i det område ni vill resa till. För att få till en lyckad skolresa till bra pris behöver man hitta kreativa semesterlösningar, så var inte rädda för att tänka utanför boxen. Byt ut hotell och restaurang mot hyrd scoutgård och egenlagad mat så får ni mer skolresa för pengarna.

Men det går inte heller att blunda för att pengar ger möjligheter. Har ni en välfylld klasskassa kommer ni kunna realisera fler av era planer med färre antal kompromisser än om ni hela tiden är beroende av att hitta billiga eller helst helt kostnadsfria alternativ. Har ni inte gott om pengar när ni ska börja planera klassresan kan ni börja i den änden och skaffa pengar.

DelikatessKungen heter ett företag som samarbetat med skolklasser och idrottsföreningar ända sedan 1992. Om ni säljer deras produkter kan ni tjäna pengar till klasskassan. Det rör sig om lättsålda delikatesser som salami, cheddarost och ekologisk olivolja. Ni väljer själva hur och var ni ska sälja. Eftersom försäljningen är provisionsbaserad är det resultatet av arbetet som bestämmer hur mycket pengar det blir, men flera grupper har återkommit till DelikatessKungen för att tjäna ihop till nya resor, så det fungerar.

Dessutom är det både roligt och lärorikt att tjäna egna pengar. Resmål i all ära, men man vill ju ha kul på vägen dit också.