När man pratar om att vandra går tankarna lätt till fjällvandring i norr, kanske i Abisko eller i Jämtlandsfjällen, men faktum är att det går att vandra naturskönt på betydligt sydligare breddgrader. Vad sägs t ex om Skåneleden? Totalt handlar det om 125 mil vandringsled genom 32 kommuner, varav 29 i Skåne, så det lär räcka till oavsett hur promenadsugen man är.

Det finns stock och sten, precis som på alla vandringsleder, men Skåne är ju känt för att vara platt, så här finns också lättare etapper, faktiskt så lätta att de går att klara även för rörelsehindrade. Mellan Mölle och Lerberget är det 30 km helt utan större nivåskillnader. En skolgrupp med varierande förutsättningar har alla möjligheter att vandra här, så varför inte vandra på nästa klassresa?

Välj etapperna med omsorg och gå hellre lite mindre så att ni hinner stanna och njuta av miljöerna. När man vandrar är det resan som är målet, så strunta i om andra går längre och snabbare, det är ingen tävling. Det kanske allra viktigaste med vandring är att ta vara på naturen. Skåneleden går till stora delar över privat mark. Ett tusental privata markägare har gett sitt tillstånd till att ni ska få gå över deras mark, så visa respekt både mot dem och mot djur och natur.

Det är billigt att vandra. Man behöver inte speciella vandringskängor eller dyra kläder. Det räcker bra med bekväma gympaskor och begagnade fritidsplagg vid första försöket. Bo på billiga vandrarhem eller i medhavda tält. Har ni inte egna går det att hyra eller köpa begagnat, men kanske kan ni låna ihop några tält, sovsäckar, spritkök och sånt? Friluftsmänniskor i det moderna samhället brukar ha sina grejer i förrådet minst 350 dagar om året.

Men helt gratis blir det aldrig. Ni behöver ta er till leden och gör klokt i att köpa kartor och lite annat smått och gott. Kanske vill ni unna er att hyra bagagetransport längs vägen så att ni slipper bära tung packning under hela er vandring. Är klasskassan inte redan laddad finns det alla möjligheter att ordna det. Ni kan själva tjäna pengar till skolresan genom att inleda ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen.

Ni säljer deras varor mot provision, så ju mer ni säljer desto mer pengar får ni. Det handlar om lättsålda produkter som ekologisk olivolja, krämig cheddarost och smakrik salami. Alla gillar ju mat!