Att tillbringa skolresan på en vandringsled kan låta trist och händelselöst, men det är precis tvärtom. Ingenstans är variationen större än i naturen och här finns något för alla. Dessutom är fotvandring en perfekt semester för en större grupp. Man kan hänga med olika människor olika dagar, det finns inga hålltider att passa och man väljer sträckor och distans efter sina egna förutsättningar.
Vandringsleder finns det gott om. En av de mindre kända guldklimparna är Östgötaleden, som erbjuder 140 mils vandring i natursköna Östergötland med många olika typer av natur. Ni kan ansluta vid städer som Linköping, Norrköping och Mjölby, gå längs Vättern eller mindre sjöar som Roxen och Sommen, stanna till vid Göta Kanal och äta medhavd matsäck i djupa skogar eller högt upp på ett berg.
Under er vandring längs Östgötaleden kan ni bokstavligt talat välja att bo i slott och koja. Ena natten kan ni bo i en flygel till Finspångs Slott för att tillbringa nästa natt i en trädkoja. Eller bo i naturen i tält på någon av de lägerplatser eller campingplatser som finns längs vägen. Det är ju ändå en naturupplevelse man är ute efter. Hus och sängar är så tråkigt och traditionellt!
Samma sak gäller för maten. Om ni vill göra det enkelt för er äter ni på restauranger och gästgiverier, vill ni njuta av genuint campingliv grillar ni er egen mat över öppen eld eller använder stormkök. Det finns verkligen alla möjligheter, så det allra bästa kanske är att testa ytterligheterna. Aldrig uppskattar man en vällagad middag och en hotellnatt så mycket som när man tillbringat ett par dagar i skogen och ett par nätter på liggunderlag.
Sedan råder det inga tvivel om att tält och matsäck ger en billigare resa än slottsnätter och restaurangmiddagar, och nästan alla skolklasser sliter med att få ihop pengar till sina klassresor. Det arrangeras loppisar och säljs julkalendrar.
Och säljs delikatesser! Många skolklasser, föreningar och idrottsklubbar samarbetar med DelikatessKungen vars affärsidé är att sälja salami, cheddarost, olivolja och andra delikatesser som inte finns i butik. Ungdomarna säljer produkterna där de bor genom att först ta upp beställningar och sedan leverera varorna samtidigt som de tar betalt. Gruppens ersättning är provisionsbaserad, så ju mer man säljer – desto mer pengar blir det till skolresan/idrottslägret. Många skolklasser har framgångsrikt finansierat hela sin skolresa genom försäljningen och återkommit för att tjäna ihop till nya resor.