Vålådalen är ett område med storslagen natur, i västra Jämtland, tre mil från Åre och fyra mil från norska gränsen. Många skolklasser har åkt på skolresa till denna anrika ort där Svenska Turistföreningen upprättade en fjällstation redan 1923.

Här finns alla tänkbara vintersporter representerade. Längdåkning med över fem mil spår, för både klassisk åkning och fristil, en skidskyttearena och skidbackar. Men Vålådalen går lika bra att besöka på sommaren. Då är de många och långa vandringslederna i centrum. Det finns en klättervägg också, för de som inte tycker att naturen har tillräckligt stora höjdskillnader.

Här finns en turistanläggning med 200 sängplatser i hotellrum, stugor och vandrarhem. Därtill en relaxavdelning med badtunnor. Föredrar ni att bada i naturen finns både Vålån vid fjällstationen och en fin sandstrand vid Nulltjärn som man också kan paddla i. Kanoter finns att hyra. Vill ni ha action på land hyrs det ut cyklar också. Både lekcykling och stigcykling finns på programmet, och ni kan också boka en cykelinstruktör.

Vill ni få ett större avstånd till civilisationen kan ni bo i tält. Det finns flera platser i området med vindskydd och utedass. Det vanliga är kanske att man bor på hotell, vandrarhem eller i stugor, men ger sig ut på en kortare vandring då man sover i tält en natt eller två. Här finns alla möjligheter.

Eller gör det det? För att kunna välja helt fritt underlättar det om man har pengar i skolkassan. Har ni inte det kan ni fylla på den genom att samla pengar på något kreativt sätt. Ett av de populäraste är att ägna sig åt försäljning. Genom att sälja något ger man människor möjlighet att bidra till att skolresan blir av, samtidigt som de får något tillbaka.

Många skolklasser och idrottslag säljer delikatesser i samarbete med DelikatessKungen. Om ni säljer företagets produkter tjänar ni pengar till klassresan. Först tar ni upp beställningar på salami, cheddarost och andra delikatesser. Det kan vara av grannar, vänner eller företag i er kommun. Sedan får ni hem varorna och distribuerar dem till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Ju mer ni säljer, desto mer tjänar ni, och när allt är klart behåller ni er andel.

Med det här upplägget väljer ni helt fritt hur mycket tid ni vill lägga på försäljningen och behöver inte lägga ut egna pengar. Det är ett fritt och kul jobb som både är lönsamt och lärorikt.