Skidskytte är en anrik sport från en tid när norska soldater var tvungna att använda skidor för att ta sig fram vintertid. Den första skidskyttetävlingen arrangerades år 1767. Under 1900-talet spred sig skidskyttet till andra länder och blev en internationell sport med internationellt förbund, eget VM och deltagande i olympiader.

Sverige har haft några stjärnor, som Magdalena Forsberg, Helena Ekholm och Björn Ferry, men aldrig mer än en i taget. Förrän nu. Sedan OS 2018 har Sverige blivit en stor skidskyttenation. Plötsligt har vi med Hanna Öberg i spetsen ett helt damlag som tar medalj i parti och minut, vid sidan av Sebastian Samuelsson som tagit medaljer i både OS och VM.

Men sporten är svår att få grepp om från tv-soffan. De flesta svenskar har åkt skidor och många har skjutit luftgevär, men kombinationen, att skjuta med hög puls där det gäller att åka precis lagom snabbt i spåret för att klara av skyttemomentet, har få av oss fått möjlighet att prova. Men nu går det! Att prova på skidskytte är en perfekt övning för en skolklass eller annan grupp.

Svenska skidskytteförbundet har prova-på-föreningar runt om i landet, från norra Norrland till Småland i söder, där man med hjälp av en portabel anläggning kan testa hur det är att lägga sig tillrätta på mattan och försöka sänka de fem prickarna. Fast med en rimlig svårighetsgrad, inte de vanliga femtio meterna mellan gevär och mål som för proffsen. Och mellan skjutningarna åker man skidor, eller rullskidor om det inte är vinterföre.

Ramundbergets skidanläggning erbjuder alla typer av skidåkning, men också skidskytte, på den egna skidskyttevallen. Ni kommer inte bli fullfjädrade skidskyttar på första försöket, men med hjälp av kunniga instruktörer får ni en känsla för hur sporten går till och varför det är så roligt att kombinera skidåkning med precisionsskytte. Kanske får några av er blodad tand och blir morgondagens svenska skidskyttestjärnor.

Om ni känner att skidskytte vore en lämplig aktivitet på nästa skolresa är det bara att börja planera. Och kanske spara pengar, så att ni har råd med resor, mat, boende och allt annat som ska till. Ett sätt att finansiera klassresan är att tjäna pengar på försäljning med hjälp av DelikatessKungen. De har samarbetat med tusentals skolklasser, som hjälpt till att sälja företagets uppskattade salami, cheddarost, olivolja och mycket annat, till vänner, grannar eller andra som gillar goda delikatesser av hög kvalitet.