Ven är en ö i Öresund, mellan Skåne och Danmark. Där steg den upp ur havet efter istiden och har växelvis tillhört Sverige och Danmark. Numera är den svensk och ingår i Landskrona kommun, men närheten till Danmark är påtaglig. Från öns ena sida syns Skåne, från den andra Danmark och i söder siktas Öresundsbron. Den fasta befolkningen är strax under 400 personer som vintertid har gott om plats på öns 7,5 kvadratkilometer.

Till Ven tar ni er via båt från Landskrona med Ventrafiken. Resan över tar en halvtimme och det finns många avgångar varje dag åt bägge håll, så ni behöver inte känna er strandsatta.

Det går att transportera sig med buss på Ven, men det går också att boka rundturer med traktorsläp och med häst och vagn. Fast på denna platta ö är cykel det allra vanligaste sättet att ta sig fram. Turismen är en av öns främsta näringar och cyklandet en av de stora anledningarna varför folk kommer dit. Allra enklast är det nog att hyra cyklar på plats. Vens Cykeluthyrning ligger 300 meter från färjan. Bad är en annan given sysselsättning. Här finns flera badplatser med rent och klart vatten som brukar uppskattas av badsugna turister.

Tröttnar ni på sol och bad kan ni fylla på kunskapsförrådet genom ett besök på Tycho Brahe-museet och dess observatorium, idéhistorisk lekpark, renässansträdgård, väderstation och planetstig. Museet har färdiga pedagogiska program som anpassas efter årskurs och önskemål. Tycho Brahe byggde sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg på 1500-talet (ja, han levde då, så det verkade enklast) och han är givetvis öns klart kändaste invånare genom tiderna.

På Hvens Getost kan ni se och provsmaka getost tillverkad av mjölk från gårdens egna getter och kor. Sankt Ibbs gamla kyrka, byggd på 1200-talet, är en annan intressant bekantskap.

Om ni tänker övernatta på Ven finns många alternativ. Vens camping & stugby är det kanske allra billigaste, men på ön finns lägenheter från två bäddar och uppåt, bed & breakfast och hotell.