Det är lätt att bli hemmablind, men faktum är att folk vallfärdar från hela världen för att uppleva den orörda naturen och de fantastiska miljöerna i Stockholms skärgård. En aning märkligt att amerikaner kommer hit för att se ”the home of Uncle Melker” medan stockholmarna själva nästan aldrig åker ut i skärgården trots närheten.

Alla barn borde få åka på skolresa till Stockholms skärgård minst en gång i livet. Många av de 24 000 öarna är privata, men andra ägs eller förvaltas av Skärgårdsstiftelsen och på dessa finns ofta både vandrarhem och campingplatser. Flera transportbolag kör ut människor dit för en billig penning. Särskilt sommartid är turerna täta. Utforska öarna på egen hand och hyr cyklar eller kajaker. Det går ofta att göra på det vandrarhem man bor på.

Återstår bara att bestämma vilken eller vilka öar ni ska besöka. Här kommer några förslag.

Finnhamn heter en by belägen på Stora Jolpan i Stockholms norra skärgård. Hit har många skolklasser åkt på utflykt genom åren och bott på vandrarhem eller i stugor. Här finns både restauranger, kiosk och lanthandel. Det går att hyra kanoter och roddbåtar, spela fotboll eller paintball, grilla, bada eller bara slappa.

Möja ligger i den mellersta delen av skärgården. Dit åker ni med Strömmabolagets Cinderella som har dagliga turer från Nybrokajen i Stockholm, med Gripen från Värmdö eller med Waxholmsbolaget som kör både från Stockholm och Värmdö. Bo gör ni enklast på Möja Vandrarhem. Även på Möja finns en mataffär och flera restauranger.

Landsort är ett namn många känner igen ifrån SMHI:s sjöväderrapport. Det är en ö vars ursprungliga namn är Öja. Den ligger längst ut i södra skärgården och här hittar man förutom en fyr också ett vandrarhem bestående av stugor i olika storlekar. Hit åker ni med Waxholmsbåt från Ankaruddens brygga i Nynäshamn dit ni enkelt tar er med pendeltåg från Stockholm.

Ni kan också välja att åka runt, börja på en ö och flytta vidare till nästa, eller ha er bas på en av öarna medan ni åker på utflykt till andra. Antingen med någon av de många turbåtarna eller med sjötaxi.

Man ska ju ha råd också och ett sätt att få det är att inleda ett försäljningssamarbete med Delikatesskungen. Säljer ni deras produkter får ni del av vinsten. Boka ett kostnadsfritt säljpaket och se om inte detta kan vara något för er.