Italiens huvudstad Rom är resmålens Rolls-Royce oavsett om det handlar om en bröllopsresa, matresa eller vanlig solsemester. Eller skolresa! Rom har allt – kultur, sevärdheter, sol & värme.

Här bor nästan tre miljoner människor, så den har också storstadspuls. Staden har två internationella flygplatser dit man kan åka direktflyg från Sverige, men det är också fullt möjligt att ta tåget hela vägen. Alla vägar bär som bekant till Rom.

I Rom finns verkligen allt, till och med ett litet land ni kan besöka under er italienska skolresa. Här finns nämligen Vatikanen, världens minsta stat med knappt tusen invånare, där påven är den kändaste. Får ni inte audiens hos honom finns elva museer, Peterskyrkan, Sixtinska kapellet och Vatikanska trädgårdarna att besöka, bara i Vatikanen.

Den mest storslagna sevärdheten i Rom är nog ändå Colosseum (det hörs nästan på namnet). Det är en amfiteater uppförd år 70-80 e.kr. Förutom vanliga teaterföreställningar har gladiatorspel, avrättningar och andra våldsamheter ägt rum här. Bara under den hundra dagar långa invigningsfesten dödades 11 000 vilda djur. Idag är Colosseum i så dåligt skick att man endast kan ta emot några hundra besökare åt gången, men under storhetstiden fanns det plats för en publik på 87 000 personer. Det är också ett av världens sju underverk, så ett besök här är helt enkelt givet.

Andra besöksmål att bocka av under Romresan är Fontana di Trevi, Forum Romanum, Spanska Trappan och Piazza Navona, känt som världens vackraste torg, så där kan ni stanna till och äta glass. För glass kan ni faktiskt inte heller undvika när ni är i Italien. Glass är inte bara efterrätt här, det är kultur.

I Rom åker ni enklast med stadsbussar, men det finns också tunnelbana, spårvagn och pendeltåg. Även boendealternativen är många i Rom. Ni kan exempelvis bo på ett B&B-hotell eller ett hostel, ett slags vandrarhem där det kan finns både sovsalar och mindre rum.

Allt hänger på vilken standard ni eftersträvar, och kanske också vad ni har råd med. Att åka på klassresa till Rom är dyrt, men har ni verkligen bestämt er finns det vägar att nå målet. En väg som definitivt kan bära till Rom är att sälja delikatesser ihop med DelikatessKungen, som i snart 30 år har hjälpt skolklasser att förverkliga sina drömmars skolresor.

De ordnar delikatesserna, ni säljer och så delar ni på vinsten. Säljer ni duktigt kan försäljningen finansiera hela skolresan.