Irland, ”den gröna ön”, ligger mindre än tre timmar bort med flyg. Det är ganska billigt att åka dit och att tillbringa några dagar eller en vecka där. Alltså en utmärkt plats för en skolklass att spendera sin klassresa.

På Irland bor fem miljoner, hälften så många som i Sverige, men på en betydligt mindre yta. Man är med i EU, men 1922 lämnade Irland Storbritannien medan Nordirland, den nordöstra delen av ön, stannade kvar. Om ni vill kan ni passa på att göra flera stopp och kanske åka till Cork, Galway eller Nordirlands huvudstad Belfast.

Men det går också utmärkt att tillbringa hela skolresan i Dublin som är lätt att trivas i. T ex för att det är lätt att ta sig fram. Det finns en helt bilfri stadsdel i Dublin och man tar sig enkelt överallt till fots, men när ni vill vila fötterna finns också ett smidigt spårvägssystem.

Och det finns mycket att se och göra. Dublin och hela Irland genomsyras av kristendom och vill man uppleva den kristna kulturen på Irland rekommenderas ett besök i exempelvis Dublin Castle eller Saint Patrick’s Cathedral. Föredrar ni djur och natur är Dublin Zoo ett givet besöksmål, liksom Phoenix park, en av världens största parker. En båttur på floden Liffey är också en upplevelse.

Vill ni besöka ett sportarrangemang i Dublin, hoppa då över fotboll som visserligen är en stor sport här. Men det finns ju överallt, så kolla istället in rugby eller gaelisk fotboll. På Croke Park, Europas sjätte största idrottsarena, kan man se det mesta.

Irland var en jordbruksnation för inte särskilt länge sedan, men mycket har hänt sedan dess. Den låga bolagsskatten gör att IT-jättarna Google och Facebook slagit sig ner i Dublin, men de är långt ifrån ensamma. Dublins näringsliv sjuder.

Irland har två officiella språk, iriska och engelska. Det förstnämnda är obegripligt och de dialektala variationerna av irländarnas engelska gör att man som svensk får spetsa öronen för att förstå allt, men eftersom irländarna är ett vänligt folk går det oftast bra.

Behöver ni pengar för att ha råd med en skolresa i Dublin kan ni sälja delikatesser åt DelikatessKungen. Andra grupper har finansierat både skolresor och träningsläger genom detta försäljningssamarbete som är helt provisionsbaserat. Ni väljer själva hur mycket ni ska jobba och därmed bestämmer ni också på sätt och vis er egen lön.