På mindre än en timme åker man mellan Malmö och Köpenhamn, med Öresundståg eller bil över bron. Smidigt för alla som vill kunna jobba i det ena landet och bo i det andra, men också för alla oss som gillar att resa. Vill man åka på skolresa utomlands är det billigt och enkelt att åka till Danmark, men man kan också välja det bästa av två världar och tillbringa tid både i Köpenhamnsområdet och i Skåne.

Låt oss börja i Köpenhamn där det självklaraste stoppet på en klassutflykt är Tivoli, nöjesparken som roat människor ända sedan 1843. Det är det populäraste resmålet i Danmark och den populäraste nöjesparken i hela Norden. Här finns flera berg- och dalbanor, men också andra åkattraktioner. Ledsnar man på det finns restauranger, kaféer, butiker och scener med artister i världsklass.

Tivoli är ett svårslaget utflyktsmål, men i Experimentarium i Hellerup, strax norr om Köpenhamn, fascinerar på ett annat sätt. Det är ett vetenskapscenter med interaktiva utställningar och världens största rörelsebiograf. Och nej, det går faktiskt inte att förklara vad det är, det måste upplevas. Experimentariums skolmaterial är gratis och kommer att göra ert besök ännu bättre.

Vad mer får ni inte missa i Köpenhamn? Den röda korven, eller pølsen som danskarna säger, med sitt karaktäristiska illröda korvskinn. Den intar ni förslagsvis på Ströget, Köpenhamns allra kändaste gågata, som får Drottninggatan i Stockholm att blekna i jämförelse.

Malmö har kanske inte de där storslagna sevärdheterna, men det är en vacker stad. Kanske särskild sedd från sidan från de trampbåtar man kan hyra i Malmös kanal. Resan börjar mitt i city, i Raoul Wallenbergs park bredvid Amiralsbron.

Gör sedan gärna ett besök på Utmaningarnas Hus. Det är en lekstuga för barn mellan 10 och 100, särskilt populär för svensexor, möhippor och företag i behov av roliga teambuildingaktiviteter. Skolklasser får rabatt. Enkelt uttryckt består utmaningarna av 40 olika rum där ni gruppvis ska klara av uppgifter av olika svårighetsgrad och får poäng därefter.

En fördel med att åka på skolresa i två stora städer i olika länder är att man kan bo och äta där det är billigast, men man vill ju inte behöva snåla alltför mycket. Starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, så fylls klasskassan nästan automatiskt. Ersättningen för att sälja deras delikatesser är provisionsbaserad, så det finns faktiskt inget tak för hur mycket ni kan tjäna. Dessutom är det kul och lärorikt!