Sälen, Åre och Idre är skidorter av en anledning – de är bra. Men de är också populära och dyra. Hoppa över metropolerna och åk på skolresa till Lappland istället! I Borgafjäll i södra Lappland kan ni åka skidor istället för att stå i liftkö. Här finns ett tiotal nedfarter av alla svårighetsgrader, från svarta stup till gröna barnbackar, och skidskola för alla som vill lära sig mer. Det finns också skidor och annan utrustning att hyra. Bryt av utförsåkningen med lite längdåkning eller ett skotersafari.

Borgafjäll är en fjällby i Dorotea kommun i sydvästra Lappland. Inte så långt från norska gränsen och inte heller så långt från södra Sverige som man skulle kunna tro. Vill ni åka dit med egna bilar eller minibussar är det 72 mils resa från Stockholm, faktiskt bara sex mil längre än det är till Åre. Har ni bråttom flyger ni istället till South Lapland Airport utanför Vilhelmina. Därifrån åker ni buss eller taxi den sista biten, och föredrar ni att åka rälsburet tar ni tåget till Östersund, sedan vidare med Inlandsbanan eller buss.

Camp Borga heter åretruntcampingen som erbjuder stugor av olika slag, antingen enskilda stugor med eget kök eller vandrarhemsstugor med lite enklare standard. Om ni inte föredrar att bo på Borgafjäll Hotell Äventyr & Spa där det både finns hotellrum och hela lägenheter. I övrigt finns allt man behöver i denna lilla fjällby trots att den bara har ett hundratal invånare. Ica Borgafjällens Lanthandel är en sån där gammaldags lanthandel som har allt, såväl mat som apoteksvaror och postkontor.

Så vad väntar ni på, det är väl bara att boka in en fjälltur på nästa skolresa? Om ni inte behöver fylla på klasskassan först. Det finns många sätt att göra det. Ett av de populäraste är att låta eleverna testa försäljningsarbete, det är ett kul sätt att tjäna pengar. Låt försäljning av Delikatesskungens produkter finansiera er klassresa.

Det börjar med att ni får hem försäljningsmaterial. Sedan tar eleverna upp beställningar av lufttorkad salami, ekologisk olivolja och smakrika cheddarostar. Ni väljer själva om ni ska sälja till privatpersoner eller företag på er ort, eller både och. När ni känner er färdiga med försäljningen får ni hem varorna, distribuerar dem till kunderna och behåller er andel av pengarna. Försäljningen är nämligen helt provisionsbaserad, så ju mer ni säljer desto mer tjänar ni, och ni tar inga som helst ekonomiska risker.