Orust och Tjörn är Sveriges fjärde respektive sjunde största ö, i Bohuslän strax norr om Göteborg. Här bedrivs fiske och hantverk året runt, men på sommaren förvandlas öarna till turistparadis, perfekta för en skolresa.

Det går att åka båt eller färja, men enklast är faktiskt att ta buss från centrala Göteborg. Väl framme finns alla tänkbara aktiviteter. Ni kan vandra, cykla, paddla, bada, spela minigolf, grilla och äta glass, eller bara slappa. Det går att improvisera och ta dagen som den kommer, men vill ni exempelvis hyra cyklar eller kanoter är det klokt att vara ute i god tid.

Ni kan såklart välja mellan de vanliga logialternativen hotell, stugor och tält, men på Tjörn och Orust finns mer exotiska möjligheter. Vad sägs t ex om att sova i en fyr, en fisklådefabrik eller i Sveriges första flytande hotell? Det kostar lite mer än att bo på camping, men så är det ju heller inte varje dag man får chansen att bo i en fyr.

I samband med er skolresa på Orust och Tjörn kan ni välja att ta en tur förbi Göteborg, äta glass på Avenyn och åka berg- och dalbana på Liseberg, men annars räcker det gott med det bohuslänska ölivet.

Kanske vill ni avvakta med att boka resan tills ni vet hur mycket pengar ni har att röra er med. Har ni inte sparat till klassresan kan det vara en bra idé att börja i den änden. Det är inte lätt att jämka ihop olika viljor, varken ifråga om resmål eller hur man ska göra för att få ihop pengarna. Alla har ju inte samma möjligheter eller lust att lägga pengar på en skolresa.

Ett populärt sätt att tjäna pengar till klassresan är att inleda ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Ni säljer företagets delikatesser på hemmaplan, till grannar, vänner eller lokala företag, och så får ni en andel av försäljningsbeloppet som tack för er insats. På det här sättet behöver ni inte bestämma hur mycket ni ska sälja. Ni kan beställa ett säljpaket och förutsättningslöst testa hur det går. Det kostar inget att försöka och ni behöver inte lägga ut egna pengar.

Andra skolklasser, fotbollslag och föreningar har finansierat både skolresor och träningsläger genom att sälja belgiska chokladpraliner, ekologisk olivolja och lufttorkad salami för tiotusentals kronor. Kanske upptäcker ni hur kul och lönsamt det är så att ni till slut vill resa längre och dyrare.