Många är de skolklasser som åkt på skolresa till Gotland. Det är inte konstigt för Gotland är ju Sveriges stora semesterö. Här har människor levt sedan stenåldern. Idag är det runt 60 000 invånare på hela ön, men sommartid är det många fler. Och inte bara svenskar, folk från hela världen åker till Gotland för att uppleva öns härliga natur och sandstränder liksom Visbys kullerstensklädda gränder.

Till Gotland tar ni er med färja, från Nynäshamn eller Oskarshamn till Visby hamn. Väl framme är cykling det överlägsna transportmedlet. Gotland är platt och avstånden korta. Med varsin cykel är ni fria att ta er vart ni vill på ön. Det går att ta med sig cykel på Gotlandsbåtarna, men det finns gott om cykeluthyrare på plats. Gotlands Cykeluthyrning ligger centralt i Visby hamn, så ni behöver inte gå många meter innan ni har cyklar, och hos dem hyr ni givetvis också hjälmar, cykelkärror och till och med tält och andra campinggrejer.

Vill ni ha en ännu mer fartfylld körupplevelse kanske Gotland Gokart kan vara något. Deras 880 meter långa gokartbana 3,5 km från hamnen kommer resultera i både skratt och adrenalinpåslag.

Gotland är också en utmärkt plats att ta det lugnt på. Häng på badstranden eller promenera genom Visby. Kolla in ringmuren, Botaniska Trädgården eller någon av fyrarna runt ön.

Återstår att bestämma hur ni ska bo. På Gotland finns hotell, vandrarhem och campingplatser. I Gustavsvik strax norr om Visby finns en hel semesterby med bed & breakfast och stugor med självhushåll. Om ni vill kan ni förresten köpa färdiga skolresepaket i Gustavsvik och låta dem planera hela resan.

Men oavsett om ni tar hjälp med att arrangera klassresan eller om ni vill bestämma allt själva kommer det att kosta pengar, och det är jobbigt att känna att man behöver hålla tillbaka av ekonomiska skäl. Se därför till att fylla på klasskassan i förväg.

Ett smidigt sätt är att sälja DelikatessKungens produkter. Deras lufttorkade salami, ekologiska olivolja och krämiga cheddarost är populära och lättsålda. Ni väljer själva om ni ska sälja till släkt och vänner, i era bostadsområden eller till lokala företag där ni bor. Genom åren har över 25 000 grupper samarbetat med DelikatessKungen och låtit denna försäljning finansiera skolresan. Många kommer tillbaka för att få råd med nya resor. DelikatessKungen har hjälpt till att förverkliga mängder av skolresor, cupresor och idrottsläger sedan 1992.