Polen var ett av de länder som ledde demokratiseringsprocessen av Östeuropa, redan i början av 80-talet. 1989 genomfördes någorlunda fria val. Sedan följde resten av östblocket efter och 1991 upplöstes Warszawapakten.

Och det är just Warszawa jag tänkte tipsa om nu. Med dess 1,7 miljoner invånare är det Polens klart största stad. Huvudstad är den sedan 1596. Under andra världskriget bombades staden hårt, då polackerna precis som många andra européer försökte freda sig mot både kommunister och nazister. Befolkningen krympte till 150 000, mot det tiodubbla, 1,5 miljoner, innan kriget. Man bedömer att 90 procent av Warszawa förstördes och det diskuterades om det ens var mödan värd att bygga upp staden igen eller om man helt enkelt skulle flytta huvudstaden till Lodz. Till slut spottade man i nävarna och byggde upp Warszawa som idag är en expansiv huvudstad i ett ekonomiskt växande Polen, som blev EU-medlem 2004.

I en skolresa till Warszawa finns det mycket ni inte vill missa. T ex det kungliga slottet Zamek Królewski på promenadavstånd från Gamla Stan, som också den är ett måste att besöka med sina vackra torg, kyrkor, monument och kaféer.

Pawiak-fängelset där mer än hundratusen människor dog under andra världskriget när det användes av nazisterna för att inhysa politiska fångar är en skrämmande, men intressant bekantskap.

Sen är det bara frågan om hur mycket tid ni har på er. I Warszawa finns många andra intressanta museer, som Nationalmuseet med fantastisk konst, Warszawas Historiska Museum med fotografier och utställningsföremål ända från stadens grundande på 1200-talet, Chopinmuseet till minne av Polens mest kände kompositör, och Gestapo Huvudkontor Museum för den grupp som vill fördjupa sig i andra världskriget. Men Warszawa är naturligtvis inte bara en samling museer. Här finns det underbara grönområdet Park Lazienki, Centrum för Samtida Konst, Copernicus Science Centre och mycket, mycket mer.

Till Warszawa tar man sig snabbast med flyg. Staden har två internationella flygplatser och med lite framförhållning går det att hitta lågprisflyg. Prisläget i Polen är för övrigt ganska humant. För att vara Östeuropa är det dyrt, men jämför man med Sverige är det ändå väldigt billigt. T ex är matpriserna de lägsta i hela EU.