Gävle är en vacker kuststad belägen nästan allra längst söderut i Norrland, med sina 75 000 invånare. Den är lätt att nå med både tåg och flyg, och dessutom går E4:an rätt igenom staden. Alltså en perfekt plats för en skolresa, förutsatt att det finns lämpliga aktiviteter och sevärdheter – och det gör det.

Järnvägsmuseet t ex, Sveriges nationella museum för järnvägshistoria. Där kan ni se lok och vagnar från förr fram till nutid, väldigt intressant nutidshistoria, och självklart åker ni rälsbuss dit från Gävle central.

Anledningen att Gävle genom historien varit en så framgångsrik industristad är att det ligger vid kusten. Självklart ska ni passa på att bada i havet när ni är där, och kanske testa på att fiska i det också. Eller hyr kanoter och ta en tur längs stränderna.

Alborgen äventyrshus vill ni inte heller missa. I deras 45 rum väntar äventyr och tuffa utmaningar som kräver snabbhet, styrka och samarbete. De har skolresepaket som inkluderar mat och en spännande lagtävling.

Strax utanför Gävle ligger djur- och nöjesparken Furuviksparken med äventyrsbad, åkattraktioner och alla möjliga djur. När såg du t ex senast en gyllenhuvad lejontamarin eller en vitkindad gibbon? Här vill ni garanterat lägga åtminstone en dag och till Furuvik tar ni er enkelt med lokalbuss från Gävle.

Vad och hur mycket ni ska uppleva på skolresan hänger antagligen samman med statusen på klasskassan. Nästan alla aktiviteter kostar pengar och just den resursen är det många skolklasser som har ont om. Men det går att ordna med lite hederligt försäljningsarbete. Det finns mycket en grupp glada ungdomar kan sälja, t ex delikatesser. DelikatessKungen låter nämligen grupper sälja deras produkter i sitt eget närområde.

Varorna det gäller är bl a en smakrik cheddarost, ekologisk olivolja och lakrits rullad i belgisk choklad. Med hjälp av försäljningsmaterial och en lätthanterlig app tar ni upp beställningar på godsakerna och när ni sålt klart får ni hem varorna till er, levererar och tar betalt av kunderna. Försäljningen är helt provisionsbaserad så ni bestämmer själva hur mycket tid ni vill lägga på jobbet, men tidigare grupper kan vittna om att denna försäljning kan finansiera en hel klassresa, vare sig ni vill till Gävle eller siktar på något mer exotiskt resmål.