Åbo, eller Turku, som det heter på finska, är Finlands äldsta stad, grundad på 1200-talet. Många är de svenska skolklasser som valt att åka dit på klassresa och det finns goda skäl till det. Det uppenbara är närheten. Från Stockholm åker man lätt dit med båt för nästan inga pengar alls.

Dessutom har vi en kulturell närhet till Åbo. Det geografiska läget och hamnen har gjort Åbo till en viktig stad, inte minst under de knappa 700 år då Finland tillhörde Sverige. Det var fullt naturligt att Finland efter uppbrottet från Sverige valde att göra Åbo till Finlands huvudstad, om än bara i tre år (1809-1812) innan man distanserade sig ytterligare från oss genom att skicka vidare makten österut till Helsingfors.

Men det där är glömt nu. Av Åbos knappt 200 000 invånare är det drygt 5 procent som har svenska som modersmål, en andel som dessutom ökar. Alla läser svenska i skolan och tack vare hamntrafiken är Åboborna vana vid svenskar, så det brukar fungera mycket bra att ta sig fram i Åbo på svenska.

Åbo är en vacker småstad med mycket äldre bebyggelse. Ån Aura delar staden i två delar. Ån är c:a 50 meter bred och det finns elva broar och en färjeförbindelse över den. Som den hamnstad Åbo är finns vatten ständigt närvarande överallt. Varför inte passa på att besöka Åbo skärgård? Ni behöver inte ens en båt. Eftersom många av öarna förbinds med färjetrafik går det utmärkt att cykla runt i skärgården, och att hyra cykel är inga problem, uthyrare finns överallt. Vill ni komma ännu närmare vattnet går det också att hyra kajaker och kanoter.

Men man kan också välja att stanna på land. Det går att göra guidade vandringar i staden, men givetvis kan man gå runt på egen hand också. Åbo slott, Åbo domkyrka och Sibeliusmuseet är några av platserna man inte bör missa.

Det finns gott om billiga logimöjligheter i Åbo, både hotell och vandrarhem. Har ni inte fått nog av vatten kan ni t ex bo på det gamla ångfartyget M/S Bore, som nu är ett uppskattat vandrarhem.

För att ha råd att åka till Åbo kan ni med fördel låta DelikatessKungen hjälpa er att tjäna pengar. Ni säljer deras delikatesser mot provision och så delar ni på vinsten. Lika enkelt som det låter.