leksand

I Leksand i Dalarna finns företaget Leksand Resort som driver Leksand Strands camping och stugbyar, Korstäppans Herrgård, Mat vid Siljan och inte minst Leksand Sommarland, en av Dalarnas största turistattraktioner sedan 1984 med 125 000 besökare varje år.

Leksand ligger nästan mitt i Dalarna och för tankarna till knäckebröd och folkdräkter. Enklaste sättet att åka dit är att ta tåget. Från centralstationen går ni till Leksand Sommarland, en promenad på en dryg halvtimme. Ett annat sätt är att ta Dalatrafiks buss nr 58. Den stannar precis utanför Sommarland.

På Sommarland finns actionladdade vattenaktiviteter och sköna pooler i Vattenlandet, motoraktiviteter som gokarts, segways och elbåtar, hinderbanor, trampoliner, klätterväggar och mycket, mycket mer! Leksand Sommarland är med andra ord ett fantastiskt resmål för en klassresa. Detta har man såklart tagit fasta på och erbjuder särskilda paket som stora och lilla ”actionpaketet”.

Förutom de uppbyggda attraktionerna finns en fantastisk natur att tillgå. Varför inte rata de tempererade poolerna och istället ta ett dopp i Siljan och runda av med bastu. Ta med egen matsäck och avnjut den i parken eller ät på något av de fyra matplatserna som finns på området. Där kan ni välja mellan buffé, varmrätter, pannkakor, hamburgare och smörgåsar.

Vill ni stanna flera dagar (och varför skulle ni inte vilja det?) kan ni sedan dra er tillbaka till någon av Leksand Strands stugor med utsikt över Siljan eller tälta på den stora campingen om ni inte vill slå på stort och boka hotellrum på Korstäppans Herrgård.

För att ha råd med denna och andra klassresor behövs pengar, vilket inte är det lättaste för mellan- eller högstadieelever att få ihop. Visst kan man anordna loppis eller basar, men i ärlighetens namn ställer det ofta höga krav på föräldrar som får ordna grejer att sälja, ombesörja transporter och sedan köpa det som säljs.

Ett annat sätt är att sälja delikatesser åt Delikatesskungen. Lättsålda produkter som salami och cheddarost går åt hur lätt som helst och ni får många tips på vägen hur ni ska gå tillväga. Ni får provision på det ni säljer och väljer alltså själva hur mycket ni vill engagera er. Här är all information ni behöver.