Kroatien utropade sig som självständig stat från Jugoslavien 1991 och efter några års krig började arbetet med att bygga upp landet igen. Zagreb, Kroatiens huvudstad och landets största stad, var givetvis central i denna utveckling. Det är centrum för landets utbildning med Zagrebs universitet som grundades redan 1669, men Zagreb är också Kroatiens ekonomiska, politiska och kulturella nav. Dessutom har det blivit en turistort, ett populärt resmål för människor från övriga Europa och hela världen. Fler än en miljon turister väljer varje år att besöka Zagreb.

Några av dem är skolresor för det här är en stad med mycket att uppleva, både ifråga om kultur och natur, och inte minst historia. Här har det bott folk i mer än 50 000 år. Det är dessutom en ganska liten stad där allt går att nå till fots och det är ju praktiskt för turister i alla åldrar. Annars finns det också ett utbrett spårvagnssystem som tar er dit ni vill.

Så vart vill ni då? Ett besöksmål ni absolut inte bör missa är Museum of Illusions. Det finns visserligen på fler ställen i världen, men det var här i Zagreb det började, så detta kan anses vara originalmuseet. Här finns optiska synvillor, hologram och alla möjliga utställningar som verkar helt orimliga.

Vill ni uppleva något som är unikt för Zagreb och Kroatien ska ni besöka Brittiska torgets söndagsmarknad. Det är en gigantisk loppmarknad med antikviteter och kuriosa vid sidan av den imponerande grönsakshandeln.

Zagreb har flera stora grönområden. Det äldsta och största är Maksimirparken, 316 hektar av skyddat kulturarv. Inuti parken finns Zagrebs zoologiska trädgård med 275 djurarter. Bara den räcker för en hel klassresa.

Till Zagreb åker ni direktflyg från Stockholm eller Göteborg. Väl framme kommer ni upptäcka att Kroatien inte bara är varmt och gästvänligt utan också ganska billigt för oss som är vana vid svenska priser.

Behöver ni trots det samla pengar inför resan gör ni det enklast ihop med DelikatessKungen. Ni säljer deras lufttorkade salami, ekologiska olivolja och andra delikatesser och får en andel av vinsten. Det här upplägget har DelikatessKungen haft ända sedan 90-talet. Unga försäljare har genom försäljning av delikatesser finansierat skolresor till när och fjärran, och många gånger återkommit för att tjäna ihop till nya resor. Kanske er skolklass också gör det, för när man väl har upptäckt det här sättet att tjäna pengar är det svårt att sluta.