Litauen kommer lätt i skymundan för de andra baltstaterna trots att landet är störst till ytan och med runt tre miljoner invånare har den största befolkningen. Det är synd, för det är ett fint land och dess huvudstad Vilnius ett trevligt turistmål, kanske särskilt för en skolklass. Här finns mycket att se och allt är billigt i svensk jämförelse. Det är billigt att äta, bo på hotell och att åka med kollektivtrafiken som till stor del består av trådbussar. Vilnius har ett av Europas bäst utbyggda trådbussnät.

1990 förklarade sig Litauen självständigt från Sovjetunionen, som den första av Sovjetrepublikerna. Vilnius blev det nya landets självklara huvudstad. Här bor 17 procent av landets befolkning och runt 40 procent av Litauens BNP skapas här. Vilnius har fått sitt namn efter floden Vilnia som rinner genom staden och sammanstrålar med floden Neris.

Valutan är euro eftersom Litauen precis som Estland och Lettland är med i det europeiska valutasamarbetet. Kanske är det en av anledningarna bakom den framväxande turismen i huvudstaden. En annan är tveklöst stadens arkitektur. Gamla stan finns på Unescos världsarvslista och är ett givet besöksmål.

En lång rad kyrkor och katedraler är också värda ett besök, men ska man bara välja ut en bör man se Sankta Annas kyrka som är en storslagen byggnad med sin gotiska arkitektur och interiör i barockstil. Strosa sedan runt i staden på egen hand eller med hjälp av guide. Att få tag i en engelskspråkig guide är inga problem, men det går också att ordna svensk guidning om man verkligen vill.

Snabbaste sättet att ta sig till Vilnius är med flyg. Från Arlanda tar det knappt en och en halv timme, men kan ni leva med en mellanlandning kan det bli billigare. Det går också att ta båten till Riga och fortsätta resan med tåg eller buss. Det tar förstås ännu längre tid, men blir ju också lite av ett äventyr. Det är trots allt inte så ofta man får möjlighet att åka tåg i utlandet.

Oavsett hur ni åker går det att ta sig till Vilnius utan att ruinera sig, och väl där är som sagt det mesta billigt om man jämför med Sverige. Men behöver ni fylla på klasskassan kan ni sälja delikatesser. DelikatessKungen har samarbetat med skolklasser sedan 1992. Ni säljer företagets salami, cheddar och ekologiska olivolja och finansierar klassresan genom provision för varje såld produkt.