Prag är Tjeckiens huvudstad som med sina 1,2 miljoner invånare är landets största stad. Genom åren har staden drabbats av många krig och invasioner. Till och med svenskarna var där och härjade på 1600-talet, men det är glömt nu. Sedan utsattes Prag för två världskrig och Sovjetkommunismen. 1989-1991 bröt man sig loss från Warszawapaktens ok i den så kallade sammetsrevolutionen. Så småningom splittrades även Tjeckoslovakien varpå Prag blev huvudstad i det fria Tjeckien.

Idag är det en av Europas absolut vackraste städer, perfekt för en skolresa. Priserna för såväl mat som hotell och lokaltrafik är mycket lägre än i Sverige. Runt halva priset faktiskt, så en resa till Prag är ett billigt sätt att få uppleva en exotisk kultur på nära håll.

I Prag finns mycket att uppleva och göra. Börja förslagsvis med en två timmar lång tur med sightseeingbuss. Med svensk audioguide i hörlurar ger det en bra bild av hela staden. Nationalmuseet får ni inte missa, det är en storslagen byggnad med otroliga samlingar. Har ni tid borde ni också besöka Franz Kafka Museum, som naturligtvis skapats till minne av stadens store son. Här finns originalmanus till hans böcker, brev, foton och mycket annat. Har ni ändå inte fått nog av museer kanske KGB-museet kan vara något.

Men det kanske allra viktigaste museet hittar ni en timmes resa från Prag. Där ligger Terezin, eller Theresienstadt, ett av andra världskrigets koncentrationsläger dit 140 000 människor deporterades av nazisterna. Engelskspråkiga guider hjälper till att göra upplevelsen ännu starkare.

Annars är arkitektur ett viktigt tema i Prag. Flera kyrkor är värda ett besök, liksom Pragborgen och Karlsbron, byggd 1357. Och naturligtvis Gamla stan, som brukar beskrivas som Prags hjärta, den får man aldrig nog av.


Det finns många hotell och vandrarhem i centrala Prag med bra priser, så här kan ni komma undan riktigt billigt, alternativt kosta på er lite mer lyx än ni hade haft råd med på ett dyrare resmål. Till Prag kan ni välja mellan att åka flyg, tåg och buss. Flyg är såklart snabbast, men alla resor har sin charm.

Då återstår väl egentligen bara pengarna. Hur ni än reser och bor, och vad ni än gör, så kommer en resa till Prag att kosta pengar. Låt DelikatessKungen hjälpa er! Genom att sälja DelikatessKungens produkter kan ni finansiera klassresan till Prag. Ni säljer, de levererar – och så delar ni på vinsten.