Göteborg, ”Sveriges framsida”, är ett populärt mål för skolresor. Inte minst är det Liseberg och Universeum som lockar, men Göteborg har mycket annat att erbjuda.

Till att börja med är det en vacker stad där närheten till vattnet alltid är påtaglig. Ta en tur till Göteborgs hamn, Skandinaviens största, och titta på stora kryssningsfartyg och små, vackra båtar. Denna hamn har trafikerats i 400 år. Hamnbygget tog nämligen sin början år 1620 eftersom Gustav II Adolf gav order om att en sådan skulle uppföras.

Föredrar ni närkontakt med vattnet finns flera fina badplatser i Göteborg. En av de nyaste och mest spektakulära är Jubileumsparken där ni förutom havsbad kan ägna er åt bastubad eller ta en tur på rullskridskor. Men hela Göteborgsområdet är fullt av badplatser, så det finns gott om alternativ. Se upp för maneterna bara. De är inte särskilt farliga, men lite äckliga. Gillar ni parkliv finns 1800-talsparken Trädgårdsföreningen, Slottsskogen och Botaniska Trädgården med över 16 000 arter. Här kan ni gå på guidade visningar, äta glass eller bara hänga.

Göteborg är precis lagom stor för att det ska vara möjligt att ta sig dit man vill till fots. Annars är spårvagnar ett praktiskt sätt att transportera sig. Köper ni dygnsbiljetter åker ni hur mycket ni vill till ett fast pris.

Varken spårvagnsbiljetterna eller att titta på sevärdheter kostar särskilt mycket, men som på alla resmål finns det inget tak för hur mycket pengar det går att spendera, och hur billig man än försöker göra resan kostar det att åka dit, äta och sova (även om det finns billiga campingplatser och vandrarhem).

Är inte klasskassan fullproppad med pengar kan ni fylla på den genom att samarbeta med DelikatessKungen. De låter nämligen skolklasser och andra unga grupper sälja företagets produkter mot provision. Det är kryddig cheddarost, handgjorda chokladpraliner, lufttorkad salami och andra delikatesser i attraktiva presentförpackningar.

Ni säljer dem på er egen ort, till privatpersoner eller företag, och för varje såld förpackning blir det mer pengar till er. Andra skolor och idrottslag har finansierat sina resor genom detta försäljningssamarbete. Först tar ni upp beställningar, sedan levererar ni varorna till kunderna samtidigt som ni tar betalt. Ingen behöver lägga ut pengar i förväg och DelikatessKungen finns med i bakgrunden under hela försäljningen och hjälper er med säljmaterial och goda råd.