När dagens föräldrageneration gick i skolan var det vattentäta skott mellan Öst- och Västeuropa, men idag är det enkelt att ta del av det rika östeuropeiska utbudet av kultur, historia och härliga stränder. Det är dessutom prisvärt!

Ett populärt resmål är Ungerns huvudstad Budapest, känd som en av världens vackraste städer. Några av de sevärdheter ni inte bör missa är kungliga slottet, Stora saluhallen, Förintelsemuseet och Ungerska statsoperan. Vill ni ha en religiös prägel på utflyktsmålen finns mycket att välja på i denna religiösa smältdegel, som Mattiaskyrkan, Sankt Stefan-basilikan och Stora synagogan, som faktiskt är Europas största synagoga.

Passa också på att ta del av det ungerska kulturlivet. Både matkulturen med kryddstark gulasch och langos, och musiklivet med ungersk folkmusik och folkdans är värda er uppmärksamhet. Vill ni ta en paus från kultur och arkitektur finns det spektakulära äventyrsbadet Aquaréna två mil utanför centrum. Dit kommer ni med buss från Budapest på en halvtimme.

Floden Donau löper rätt igenom Budapest, som bokstavligt talat är en delad stad. 1873 slogs stadshalvorna Buda och Pest ihop till en stad, förbundna av den vackra Kedjebron, som inte heller får missas vid ett Budapestbesök. Grovt generaliserat är Pest stadens kulturella och kommersiella centrum, medan Buda har de kändaste historiska byggnaderna.

Boka en sightseeingtur med buss så kan ni pricka in både delarna, och varför inte en båttur på Donau. Eller välj sevärdheter själva och boka svensk- eller åtminstone engelskspråkig guidning där så önskas. Det är lätt och billigt att transportera sig i Budapest som har tunnelbana, bussar och världens längsta spårvagnsnät.

Det är också lätt att ta sig till Budapest, med direktflyg från Arlanda, Skavsta, Landvetter och Malmö Airport. Hotellboende i Budapest är billigt med svenska mått mätt, men det finns också privatrum och lägenheter att hyra, och campingplatser.

Då återstår bara pengarna. För även om Budapest är en billig stad kostar det såklart en del att åka på klassresa dit. Sälj Delikatesskungens produkter, så ökar ni ert ekonomiska utrymme. Att sälja salami och cheddar är ett kul sätt att tjäna pengar och Delikatesskungen hjälper till med försäljningsmaterial och tips. Eftersom de varor kunderna köper skickas ut i efterhand tar ni inga ekonomiska risker och behöver inte ligga ute med pengar. Läs mer om hur det går och beställ ett informationspaket här.