Vatten kan vara ett svårbehärskat element, men vet man vad man håller på med är det fantastiskt. Ett sätt att utmana makterna är forsränning, kanske en lämplig aktivitet på nästa skolresa? Det slår varje äventyrsbad med hästlängder. Explore Åre erbjuder forsränning längs flera olika vattendrag i Åretrakten. Svårighetsgraden anpassas efter gruppens fysik och erfarenhet, från den lite lättare ”familjeturen” till avancerad forspaddling i kraftigare strömmar.

För en oerfaren skolklass blir det till att färdas genom tre forsar ned för Tångböleströmmen där vattnet är mindre strömt. Med på turen finns erfarna guider som inleder dagen med en noggrann säkerhetsgenomgång.

Mellan fors två och tre stannar man till för en vildmarkslunch som tillreds över öppen eld innan det är dags att ge sig i kast med den sista och tuffaste etappen på tre kilometer. Medtag handduk och ett varmt ombyte för det kommer att behövas vid foten av forsen. Totalt tar äventyret sex timmar, men föredrar ni stillsammare vatten kan ni välja att paddla kanot istället. Även det med guider och lunch i vildmarken. Avsluta förslagsvis dagen på bastuflotten och ett hopp i vattnet.

Vill ni helt avstå från vattenaktiviteter har Explore Åre även andra skolresepaket. Här finns paintball, fjällvandring, bumperball, mountainboard, klättring, ridning och mycket annat. Övernattning med vandrarhemsstandard, upp till två nätter i de färdiga paketen, men har ni egna önskemål kan ni få en skräddarsydd resa där era önskemål uppfylls så långt det är möjligt.

Önskemålen styrs kanske i sin tur av storleken på klasskassan. En klassresa i Åre kommer att kosta en del även om det inte är lyx och glamour. Något som faktiskt är lite lyxigt är att slippa vända på varje krona när man är ute på skolresa med klassen. Jobba upp kassan innan ni åker så att ni inte behöver snåla.

Ett sätt att göra det är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. Sälj deras delikatesser på hemmaplan, till grannar, vänner och lokala företag. Först tar ni upp beställningar på salami, cheddarost, chokladpraliner och andra godsaker. Nästa steg är att leverera och ta betalt för de sålda varorna. Försäljningen är provisionsbaserad, så ni väljer själva hur mycket tid ni ska lägga ner och hur mycket pengar det ska bli till er resa. Jobbar ni hårt kan ni finansiera hela skolresan genom att sälja delikatesser. Det har andra skolklasser och idrottsklubbar gjort före er.