Vill ni åka på en annorlunda skolresa eller skolutflykt kan ni besöka en bondgård. Att få en inblick i matens väg från jorden till borden är en minst sagt spännande resa. Ett modernt jordbruk har både djur och maskiner moderna människor sällan kommer i kontakt med. Det finns bondgårdar i hela Sverige som tar emot besök från allmänheten, bl a i LRF:s, Lantbrukarnas Riksförbunds, försorg.

Innan industrialiseringen jobbade större delen av svenska folket med lantbruk i någon form. Alla såg verksamheten på nära håll, odling och djurhållningen var en naturlig del av samhället. Idag är det bara ett par procent av befolkningen som är bönder, men många som ett deltidsjobb eller hobbyprojekt vid sidan av ett annat förvärvsarbete, eftersom det är svårt att leva av sitt jordbruk i det moderna Sverige. Detta har fått till följd att det närmaste inblick i jordbrukssektorn vi kommer är att titta på Mandelmanns gård eller Hundra procent bonde på tv. Förr fick barn vara med och mjölka, nu vet många barn inte ens varifrån mjölken kommer. Ett besök på en bondgård motverkar den utvecklingen.

Om ni vill kan ni kombinera bondgårdsbesöket med andra arbetsplatsbesök, men det går också fint att skölja av er jorden på en badplats eller äta glass på ett nöjesfält. Det bestämmer ni helt själva. Möjligen kommer även ekonomin att spela en roll i beslutet, för om inte klasskassan är full med pengar blir ni tvungna att ta hänsyn till det när ni väljer vad ni ska göra på klassresan.

Eller också fyller ni på den. Ju tidigare ni bestämmer att ni vill åka på skolresa, desto större chans har ni att ordna pengar till den. Det finns massor av sätt att tjäna pengar till klassen. Ni kan t ex tillverka saker i slöjden och hemkunskapen som ni säljer på loppis. Eller sälj något som andra gjort. DelikatessKungen erbjuder försäljningssamarbeten där skolungdomar säljer deras delikatesser och får en del av vinsten. Det är lättsålda delikatesser i fina presentförpackningar som både går att sälja till privatpersoner på er ort, eller till lokala företag, som i sin tur kan ge dem till leverantörer eller anställda.

Ju mer ni säljer, desto mer pengar blir det till er. Av de tusentals grupper som finansierat sin skolresa med denna försäljning har många kommit tillbaka till DelikatessKungen för att starta nya försäljningar till nya resor. Försäljning är kul, lärorikt och lönsamt.