Museer hinner man besöka många under en livstid. En del glömmer man så fort man går därifrån, andra ger bestående minnen. Fjäll- och samemuseet Ájtte i Jokkmokk kommer tillhöra den andra kategorin för detta är inget tråkmuseum där man går runt och tittar på gamla krukor i glasmontrar. Här får man kolla på film, lära sig att kasta lasso och mycket mer. Ett givet besöksmål för en skolklass på äventyr.

Åker ni på sommaren kan ni dessutom lära er om den speciella naturen i Jokkmokks fjällträdgård och ta en tur längs naturstigen Talvatisstigen. Trots att samerna är en svensk urbefolkning vet ”sörlänningar” förvånansvärt lite om deras kultur. Vi har sett deras färgglada kläder och vet att en del samer livnär sig på renskötsel, men det är i stort sett allt. På Ájtte kan ni ändra på det.

När det är dags att äta går ni på Restaurang Ájtte som serverar lokalt fiskad röding, renkött, fjällripa eller annan traditionell samisk mat. Vid behov kan restaurangen också ordna specialkost och allergivänlig mat.


Ni kanske inte tycker att Lappland ligger på en naturlig rutt för en klassresa, men i Jokkmokk har man ägnat sig åt turism i över fyrahundra år. Naturen är storslagen året om och här finns stugbyar, camping, hotell och vandrarhem för alla smaker och plånböcker. Eller ta er till någon av Svenska Turistföreningens fjällstationer i området. Där finns det också övernattningsmöjligheter, liksom kartor, mat och förnödenheter för en kortare eller längre fjällvandring.

Det är stora avstånd i Lappland, men tar ni er till Gällivare med flyg eller tåg finns lokala bussar att tillgå därifrån. Så sedan är pengar enda tröskeln. Ett sätt att ta hand om de finansiella utmaningarna är att inleda ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen. De har sedan början av 1990-talet hjälpt skolor, föreningar och idrottsklubbar att få råd med sina resor och utflykter.

Sälj DelikatessKungens produkter så får ni råd med er skolresa. Ni säljer och distribuerar läckerheter som salami, olivolja och belgiska praliner lokalt på er ort, tar betalt av kunderna och behåller er andel. Försäljningen är nämligen helt provisionsbaserad så ni bestämmer själva hur mycket ni vill engagera er. Ni bestämmer också hur ni ska lägga upp arbetet. DelikatessKungen hjälper er med råd och försäljningsmaterial, men ni bestämmer om ni ska sälja på stan eller på nätet, till grannar eller lokala företag eller alltihop på en gång.